Etterbehandlingsråd
GENERELLE HENSYN ETTER TANNBEHANDLING HEST
Ro, bruk & bitt
Får du ingen annen beskjed kan hesten brukes som normalt (med bitt) dagen etter besøket. Gi den fri dagen du besøker oss.
Ved medisinering: gi hesten ro de dagene den får medisin, kun lett bruk - gåturer.
Fôring & veske
Hesten bør ikke spise de første 2 timene etter besøket. Den kan få vann.
Har den fått fyllinger i tenner er det især viktig at den ikke får noe hardt å tygge. Det er viktig at tilleggsfôr bløtlegges og blir mykt før servering. Pellets, mais, havre og hestegoodies ol. bør unngås for terapiens varighet og effekt. Selvsagt unngå sukker og syre, f.eks. melasse, epler, eik, brød, knekkebrød, juice mm.
Sedasjon og bivirkninger
Medisinen som benyttes kan i sjeldne tilfeller gi bivirkning som kolikk-symptomer da den roer ned mage og tarmfunksjonen. Det er viktig å få i hesten nok drikke. Gjerne grøt el. suppe av kraftfôr/betfiber, temperert om den liker det. Ikke overse en kolikk! Kontakt fastveterinær ved behov for kolikk-konsultasjon.
Etter trekking av hestetenner
Generelt ved trekking av tenner eller større kirurgiske munnhule-inngrep anbefaler vi at hesten ikke brukes hardt, kun luftetur-gåtur.
Unngå bitt 3 uker etter trekking, i noen tilfeller også ved trekking av ulvetenner. Husk å følge evt. medisineringsplan og skriv dagbok for å vurdere utvikling. Har ulvetenner blitt trukket i overkjeve gjøre vi deg obs på at de i underkjeve kan bryte ut på et senere tidspunkt. Hold derfor øye med dette.
Etter trekking av fortenner, kinntenner og hjørnetenner
Generelt ved trekking av tenner eller større kirurgiske munnhule-inngrep anbefaler vi at hesten ikke brukes hardt, kun luftetur-gåtur.
Unngå bitt 3 uker etter trekking, i noen tilfeller også ved trekking av ulvetenner.
Hold hesten hydrert og server tilleggsfôr bløtlagt i suppeform. Dette for ekstra inntak av veske, samt minimere fôr-rester i trekkeområdet.
Etter tannfyllinger: endodonti/rotfylling, restaurerig, kariesbehandling, bridging
Ved kariesbehandling, rotfylling og bridging er det viktig at du ikke går utover anbefalt oppfølgingstid, altså utsetter avtalen.
Ha dette i minne ved salg og utlån. Har du planer om å selge hesten er det viktig du gir ny eier beskjed! Vær sikker på at fyllingene kan følges opp i distriktet hesten skal bo, eller at ny eier er villig til å kjøre.
Rotfylling er avansert og krever motivasjon fra eier å følge opp. En fylling er ikke gjort på et besøk, og er heller ikke evigvarende/permanent.
De kan falle ut, sprekke og med mellomrom må de sjekkes og noen ganger fylles på nytt.
Fyllinger og reparasjoner er kun lege artis å utføre på tannklinikken, dette bygget på snart 12 års erfaring innen kariesfyllinger, endodonti og restaurering av hestetenner.
Varighet: Ikke rasp tennene etter hesten har fått tannfylling
Akutte tannsmerter kan forekomme om fyllingen faller ut/eller blir sondert for hardt ved undersøkelse. Har vi lagt inn en fylling eller reparert en tann så er det viktig at tennene IKKE raspes i etterkant. Blir hesten utsatt for rasping eller mekanisk floating/sliping kan man også risikere å ødelegge reparasjonen.
Undersøkelse og kontroll av fyllinger, repasrasjoner & bridging
Anbefales utført ved våre tannklinikkene eller lignende tannklinikker med veterinær med samme kompetansenivå.
Vi ber veterinærer i felt være forsiktig ved sondering, ikke sonder for dypt eller for hardt. Noen fyllinger er myke og synker noen mm med tid.
Blir det pirket/sondert for hardt i materiale er det fare for å punktere fyllingen og ny fylling må legges inn. I verste fall slutter hesten å spise da sondering kan fremprovosere tannsmerter. Vi anbefaler du sender hesten til en tannklinikk for kontroll og oppfølging.
Fôring etter endodonti/fyllinger, reparasjoner & bridging
Vi kan aldri garantere hvor lenge en fylling sitter. Fyllingene er elastiske og porøse og tåler ikke ikke harde substanser.
Bløt derfor alltid tillegsfôr. Sjekk med produsent om fôr kan bløtlegges.
Maksimer varigheten av behandlingen med riktig fôring og kontroll etter anbefaling.
Ikke utsett avtalen, da øker faren for tannsmerter, forlenget behandlingsløp, nedsatt prognose og økte kostnader.
Er du ute etter å spare penger og ønsker den beste kvaliteten ser vi du gjør lurt i å kjøre direkte til tannklinikken fremfor å ha et mellomledd på stall. Du finner oss på Lista, Bryne og i Bergen.
Ømhet i kjeven
Ved bruk av munnsteg over lengre behandling kan hesten i få tilfeller oppleve låsning i kjeven og føle ømhet/gapebesvær. Dette har ingen sammenheng med betennelse og må betraktes som en normal følge av inngrepet. Iblant oppstår det en viss stivhet i kjevemusklene etter trekking. Stivheten medfører at hesten ikke kan gape så høyt som den pleier, tygger saktere, geiper. Dette er en normal reaksjon som vanligvis ikke trenger medisinsk behandling.
Kiropraktikk, craniosacral, massasje ol. kan hjelpe. Kontakt oss om du opplever dette etter tannbehandling hos oss.
Karenstider
Minimum 6 døgn etter besøket.
Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Gjør deg kjent med karenstider på travsport.no og rytter.no
Spørsmål, kontakt og tilbakemeldinger
Spørsmål vedr. behandling rettes til vårt kontor: e-post: post@vetberven.no
Spesifiser i din e-post om du ønsker å bli oppringt. Vi svarer ikke telefonen når vi står i konsultasjon med pasienter.
Ved behov for akutt kontakt vennligst merk din melding med AKUTT.
Er du i tvil eller sitter med spørsmål, ta for all del kontakt!
Det er viktig vi holder kontakten og tar grep om forandringer ifm behandlingsplan. Dine observasjoner er viktige ifm behandlingsløp og utvikling. Det er derfor viktig at du kontakter oss om du skulle observere negative forandringer eller sitter med spørsmål.
Vi er helt avhengig av tilbakemeldinger, positive som negative for å kunne gjøre det beste for hesten og deg som hesteeier!
Endring eller avbestilling timeavtale
Avbestillinger må gjøres senest 72 timer i forkant Bryne + Lista // 7 dager Bergen av din avtale, ellers blir timen fakturert.
Endringer og avbestillinger kan gjøres via skjema på vår webside: www.vetberven.no/endre
Veterinærkolleger
For å sikre dyret den beste behandlingen er vi opptatt av å ha god kontakt med fastveterinær og andre behandlende veterinærer. Ta gjerne kontakt vedr. spørsmål til journalens funn og behandling. Vi ringer deg gjerne vedr. våre pasienter og diskuterer kasus. Har du henvist en pasient til oss og sitter med spørsmål ifm oppfølging send en SMS så ringer vi så snart Øyvind har to ledige hender.
Rev. 08/2023