top of page

Vår historie & klinikkene

 

Velkommen til våre to topp moderne tannklinikker spesialdesignet for hest.

Hos oss jobber vi kun med hestens munn, tenner og hode. Vi er opptatte av at hesten skal ha en sunn og frisk munn for optimal helse og topp ytelse i performance.

Team vetBERVEN

bitt-tilpasning.jpg

Veterinær & Hesteodontolog

Øyvind Berven

Eier & grunnlegger

Veterinær Hesteodontolog

Veterinærkiropraktiker

Head of Education www.nced.se

redigert-aw-VetBerven,-Lister-Nyskaping-

Assistent 

Annika

Administrasjon & tannassistanse

Potet

Huskelapp

Web & markedsføring

www.tannvett.no

Hesteodontolog Øyvind Berven DVM

Øyvind Berven, eier og grunnlegger, ble uteksaminert ved Justus-Liebig University i Tyskland i 2005. Han bestod eksamen i hesteodontologi i 2018 og er en av grunnleggerne av NCED.

 

Interessen for hestetenner startet tidlig etter endt veterinærstudie. Han har siden utdannet seg og arrangert flere tannkurs i inn og utland.

Sammen med sin kone, som også er hans assistent, jobber han fulltid med hestetenner. Han startet sin første hesteklinikk 100% dedikert til hestens munnhule i 2011. I dag driver de to hestetannklinikker hvor de tilbyr et komplett tilbud innen feltet.

Øyvinds mål som hesteodontolog er å forstå hestens naturlige tyggefunksjon og vilje/refleksstyrte adferd. Han føler dette er basis kunnskap for å kunne forstå hestens smertemønster og dens oral patologi.

 

Han mener at det ikke er nødvendig med regelmessig rasping og behandling. Bløt og hardt vev forandrer seg hver eneste dag. Enhver behandling vil derfor alltid være basert på dagens grundige undersøkelse og funn.

vetBERVENs ønske for fremtiden er at fokuset på tannbehandling hest skal heves fra en rutinemessig rasp til en akademisk disiplin. Dette skal være på nivå med alle andre fagområder innen veterinærmedisin.

NRK Norge Rundt er med på jobb

Møt Øyvind på jobb her:


“Hestetannlegen”

https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/2019/DVNR04004319/avspiller#t=2m52

NRK Sørlandet er med på jobb
“Hester får det bedre med tannlege”

https://www.nrk.no/sorlandet/hester-far-det-bedre-med-tannlege-1.14748079?fbclid=IwAR16v_ulzVtVqiqHXS_KmyNJUKkY0UjyFqut-HjI2-CGlo3fdVuI_yA0ZkY

Kompetanse tannmedisin hest

Kompetanse, evidensbasert medisin, nøyaktig og grundig arbeid til det beste for hesten; er våre grunnverdier i daglig drift.

Utdannelse

Det er jo sånn, at jo mer man lærer, desto bedre forstår man hvor lite man vet. Utdannelse og konstant utvikling er derfor høy prioritering i vetBERVEN.

 

Øyvind er utdannet veterinær en av tre veterinærer i Norge som har tatt en eksamen innen hestetenner.  Han ble i 2018 uteksaminert Hesteodontolog ved Sveriges Landsbruksuniversitet. Odontolog betyr tannlege.

Som tannleger flest har han sine spesialområder innen tannhelse. Han har lang fartstid innen regulering av tenner og hull i tenner, og var en av de første i Norge som tilbydde rotfylling og kariesbehandling på hest. 

Spesialfelt innen tannhelse hest:

Kariesbehandling - hull i tenner
Rotfylling - betennelse i tenner

Trekking av alle type tenner

Reparasjon av skadet/knekte tenner

Regulering av feilstilte tenner / fôrinnpakninger

Bihuler (Sinus) endoskopi +/kir.endo.

Kiropraktikk inkl. i tanndiagnostikk

Ingen snarvei til kunnskap

I år er det 18 år siden Øyvind gjennomførte sin første munnhuleundersøkelse med hjelp av sedasjon, lys, speil og tannkamera.  

 

Han valgte ikke akkurat en snarvei da han bestemte seg for å jobbe kun med hestetenner. Fra tidlig start så han at hestetannmedisinen er i et paradigmeskifte og at fagmiljøet, ikke minst hestemiljøet er preget av ulike meninger og praksis. Han har derfor hele sin karriere fokusert på å få en god dybdeforståelse av tannmedisin og se fagfeltet fra flest mulig hold. Etterutdanningen har han gjennomført i Europa, bla. i England, Tyskland, Skottland, Sverige  m.fl.

1 av 3 som er uteksaminert

Våren 2018 bestemte han seg for å få papirer på sin kunnskap, og gikk opp til eksamen som Hesteodontolog ved universitetet i Stockholm. Det er mange som har tatt helgekursene ved SLU, men det er enda ikke så mange som har fått tatt eksamen.

 

Se mer om utdannelsen her på SLU sin side. Se også liste over uteksaminerte hesteodontologer her

Kritiske "hull" for hesten i veterinærutdannelsen

Teori er ikke nok for å kunne utføre en god jobb og forstå kjernen innen tannmedisin. Praksis og øvelse er avgjørende. Øyvind har hospitert utallige timer hvert år på hestetannklinikker i inn og utland, bla. hos mentor og kollega veterinær Ellen F. Schmedling ved hestekur.no og universitetslærer tannlege Torbjörn Lundström ved Djurtandvårdskliniken.

Det var Ellen som satt Øyvind på sporet og snudde hele karrieren hans bokstavelig talt på hodet, eller kanskje mer passende å si; til hodet.

Da Øyvind møtte Ellen og fikk se hennes bilder av tanndiagnoser var det ikke vanskelig å forstå hvor mangelfull hans 6 års veterinærutdannelse hadde vært. Etter dette var det ingen vei tilbake og det har siden gått slag i slag med utdannelse, undersøkelse av tusenvis av hestemunner, hospitering, foredrag, bygging og drifting av to hestetannklinikker mm.

"En spesiell takk til Torbjörn Lundström og Ellen Schmedling, for kunnskap og støtten dere gir oss!"

"Hodet henger fast i en kropp"

Øyvind jobber kun som hesteodontolog, men iom tannsmerter henger i sammen med hele hestens kropp  sertifiserte han seg også som veterinærkiropraktor. Kiropraktikk er en del av Øyvinds arbeidsverktøy når han jobber med hestens tenner. Ved hjelp av metoder kan han kartlegge vondter som stammer i fra munnen.

 

Nordic College Equine Dentistry

På fritiden bruker vetBERVEN mye tid på kursing og videreutdanning.

I 2016 var Øyvind med som en av grunnleggerne å dannet den veterinærmedisinske foreningen Nordic College of Equine Dentistry NCED.se.  Et kollegium for hestetannmedisinere i Europa.  

Avd. Lista i Farsund

Vest-Agder

På vår hovedklinikk på Lista som ble åpnet 2011, tilbyr vi de mest moderne og innovative veterinærmedisinske tannhelsetjenestene på markedet.

Tilpasset hester & mennesker

Her har vi gode fasiliteter for mennesker og hest. Tannklinikken er bygget med hensyn til tannmedisin hest og utstyrt med 2 tannmedisinske-avdelinger og et OP.rom. Vi har støttebokser for hesten og det siste innen dentalutstyr. Vi tilbyr også oppstalling innen og utendørs, ridebane, komfortabelt venteværelse, kursfasiliteter m/overnatting og gjesteveterinærer.

Lista utføres de kompliserte tannbehandlingene og tanntrekkinger.

Dette pga veltilpasset medisinske fasiliteter

og tilgangen til mer avansert dentalutstyr og påkrevd teknologi som ikke er flyttbart.

Avd. Bryne på Jæren

Rogaland

For å korte ned kjøreturen for våre Rogalands og Hordalandskunder, åpnet vi i 2017 et lite tannkontor på Bryne. Her tilbyr vi de fleste moderne terapier innen tannhelse hest. Tannkontoret er spesialtilpasset tannhelse hest og utstyrt med støtteboks til hesten, det siste innen tannrøntgen og tannutstyr. Her utfører vi alt fra rutinemessige undersøkelser til rotfylling og enkle tanntrekking.

Begrenset fasiliteter på Bryne

Behandlingslokalet er lite og rommer bare en hest. Kommer du med to hest, ber vi deg ha den ene på henger eller ekstra hjelp til håndtering.

 

Vi tilbyr foreløpig ikke oppstalling på Bryne-klinikken.

IMG_1480.jpg

Lær mer om hestemunnen

www.tannvett.no

I 2016 da Øyvind og Annika begynte å jobbe med NCED og utvikling av organisasjonen begynte de å sysle med tankene om å lage en gratis informasjonsside om hestens munn for hestefolk. Gjennom daglig drift og den gang privat blogging så de at kundene ikke var godt nok opplyste om hestemunnen, behandlingsmetoder og de hemmelighetene som skjuler seg i hestens mørke hule. Mange hesteeiere baserte enda sine behandlingsvalg på gamle myter. 

I starten av 2024 fikk de, etterlengtet, endelig lansert prosjektet sitt.  

For bedre forståelse og hestevelferd

Målet er å øke forståelsen for hesten, tannhelse og tannmedisin, med hensikt i økt hestehelse og hestevelferd.

 

Vil du lære mer hestens munn, besøk

www.tannvett.no

02042024_qna.png
IMG_9676.JPG

Veterinærsamarbeid
og gjeste-medisinere avd. Lista

Vi tror ikke livet er langt nok til å bli skikkelig god på alt innen hestemedisin og har derfor samarbeid med andre medisinere og veterinærer som  gjør som oss; å fordyper seg kun innen et fagfelt.

Ved avd. Lista tilbyr vi spesialist og ekspert-hjelp fra gjesteveterinærer innen avansert hestetannmedisin. 
 

Alle gjestebesøk annonseres via facebook.com/vetberven

Hospitering & tannutdanning for veterinærer

Iom vår hverdag er preget av avansert tannmedisin velger mange tanninteresserte veterinærer å hospitere hos oss. Vi har stadig hyggelig besøk av andre tannkolleger fra inn og utland, som vi lærer mye av og i sammen med. 

 

I samarbeid med  Nordic College of Equine Dentistry arrangerer vi utdanningstilbud for veterinærer innen tannhelse hest.  Vi har også jevnlig skoleundervisning for landbruksskoler, foreninger og andre som arbeider med hest. 

IMG_2852 (1).jpg
IMG-8173_edited.jpg
bottom of page