top of page
Ja, hester kan også få hull i tennene, og disse kan vi ofte reparere. Karies hos hester er en tilstand i tennene forårsaket av et ugunstig miljø i hestens munn, blant annet på grunn av bakteriell aktivitet. Kariesbakterien Streptococcus Devriesii, som vi finner i hestens munn, er mer aggressiv enn menneskevarianten Streptococcus Mutans. Det skilles mellom to typer kariesangrep hos hester: infundibulær karies (innvendig av tannen) og perifer karies (flater/utsiden).

Innhold i denne teksten

Karieslesjoner har alltid multifaktorielle årsaker. Det er ikke bare bakterier som er involvert, flere faktorer spiller sammen. Kariesangrep er en bakteriell prosess som gradvis ødelegger friskt vev og dermed fører til at tannsubstans forsvinner. Dette oppstår bla. der tannbørsten ikke kommer til, eller når tyggekraften over tid ikke er effektiv nok for å sikre tilstrekkelig renhold og optimalt miljø i hestemunnen. Et kariesangrep vises som et svart, seigt lag.


Vi kjenner alle historien om Karius og Baktus: "Sukker og loff bare på lørdag" - hvis vi sørget for å pusse tennene grundig morgen og kveld i ung alder, ville vi få færre hull.

Dette gjelder også for hester; mindre sukker og grundig tannpuss er viktig, spesielt i ung alder. Høyet fungerer som hestens tannbørste, og spyttet som produseres ved tygging av grovfôr som tannkremen. Med en sunn tyggefunksjon vil hesten vedlikeholde en god pH i munnhulen og rengjøre tennene sine ved å spise grovfôr, gress, bark og lyng i perfekt harmoni, gjerne 16 timer eller mer hver dag. Et forstyrret tyggesystem (f.eks. overbitt/underbitt eller en knekt tann), som gjør at hesten ikke klarer å tygge normalt, kan føre til ufullstendig renhold og feil slitasje av tennene. Hvis hesten i tillegg får tørt kraftfôr med sukker, kan det oppmuntre vekst av bakterier.


Karies er nå en relativt vanlig sykdom i hestens munn. "Karies i tennene" er et generelt begrep som omfatter flere tilstander i munnen og bør skilles fra andre diagnoser.


Karies i infundibulum

Hver kinntann i hestens overkjeve har to naturlige kanaler (innfoldninger). Alle fortennene har en kanal. Disse kanalene kalles infundibulum. På unge hestetenner er disse kanalene åpne, og gjennom livet skal de lukke seg i takt med tanndannelsen. Se bildet nedenfor. Hesten med de gule nålene er en voksen hest. Hesten med den blå sirkelen er en ung hest. På den unge hesten ser du at infundibulumene er fremdeles veldig store og åpne. Dermed er de svært mottakelige for å pakke seg med fôr, spesielt fôr som har lett for å kladde seg (kraftfôr, brød, småsnacks etc.). Hesten kan heller ikke bruke tannpirker, noe som gjør det vanskelig for den å rengjøre slike dype kanaler med hardt pakket fôr.


Voksen og ung hest. Karies tann nr. fire på den med gule nåler.
Voksen og ung hest. Karies tann nr. 4 på skallen med gule nåler i. Blå sirkel illustrerer hvor store hullene er på unge hester før de lukker seg.

Infundibulum er emaljefolder inne i tannen som er dekket med sement. Denne sementen er "død" siden den ikke lenger får blodtilførsel etter at tannen er kommet i bruk (i slitasje), og det dannes dermed ikke ny sement. Når Karius og/eller Baktus får fotfeste på et slikt sted i tannen som ikke blir rengjort, vil de gradvis formere seg. Bakteriene lever av sukker og produserer syre som demineraliserer tannsubstansen. De trives også svært godt i lufttette miljøer. Dette er spesielt synlig ved infundibulær karies. Angrepene tærer på tannen innvendig, gjør den svak, huler den ut og danner det vi kaller infundibulær karies.


Ung hest. Her ser man hvor store hullene er på unge hester før de har lukket seg. Meget mottakelig for å pakke seg med fôr og godterier. Karies kan godt trives i lommer som dette.

Videoen nedenfor viser overkjeven til en voksen hest. De minste hullene ser tilsynelatende normale ut fra overflaten, da de nesten har lukket seg. Imidlertid har tann nummer fire utviklet karies i en av kanalene.

Voksen hest. Angrep av karies i tann nr. 4.

Gradering

Karies graderes fra 1 til 3 etter alvorlighetsgrad, og tann nummer 4 som du så i videoen over ville helt klart kreve kariesbehandling i form av en fylling. Grad av karies kan ikke fastslås før man har boret opp hullet og renset det grundig. Selv om et infundibulum kan se minimalt og friskt ut fra overflaten, finner man ofte større hulrom og kanaler når man åpner opp tannen og borer innover.


På bildet under ses tydelig at hesten har utviklet et hull i tannen som står midt i tannrekken.


Kariesangrep voksen hest.
Kariesangrep voksen hest.

Behandling av infundibulær karies

Hvis hesten har fått et karieshull i en tann, reparerer vi skaden hvis omfanget ikke er blitt for omfattende. Vi gjør det samme som tannlegen din gjør med hull og skader: renser, borer, tar røntgenbilder, bruker tannkompositter og reparerer tannen for å hindre ytterligere patologiutvikling, som for eksempel rotbetennelse eller tannfraktur. Hvis skaden har blitt for stor, og tannen for svak, må tannen/tennene av og til fjernes.


Tennene restaureres med kort- og langtidsfyllinger, avhengig av prognosen og skadeomfanget. Det er viktig å være klar over at det ikke finnes permanente fyllinger. Vi streber etter å sikre at fyllingene varer så lenge som mulig, men som med fyllinger i våre egne tenner, må noen byttes ut over tid. I tannlegefaget kalles dette revisjon. Derfor er det viktig å ikke anta at alle fyllinger er en engangsinvestering og vil vare resten av hestens liv. Nå skal det sies at i enkelte tilfeller så kan en fylling være tilstrekkelig behandling. Siden hestetenner slites ned gjennom hele livet på grunn av hypsondonti kan vi hjelpe hesten med å slite bort et kariesangrep. Har ikke hullet blitt for dypt, kan vi slippe unna med en fylling og hesten vil selv slipe bort skaden/fyllingen. Det forutsetter en god tyggefunksjon og riktig kosthold.


Godt tannlegeutstyr er essensielt når man skal behandle infundibulær karies. Som sagt ser vi ofte at hullet tilsynelatende ser lite ut fra overflaten på tannen. Når vi renser innover i tannen finner vi kanaler og hulrom som en ikke kunne ane var der sett fra overflaten. Derfor er det viktig å ha tilgjengelig en tannlegemaskin med spyl, luft og bor, slik som tannlegen din har. Uten slikt utstyr vil man aldri komme i mål og rense opp skikkelig. Skal man først behandle hullet er det viktig det er rengjort skikkelig for et godt resultat og for å unngå at kariesrester skal få forsette å leve i tannen (under fyllingen). Fylling av hestetenner er derfor klinikkarbeid og ikke stallarbeid. Vi snakker av lang erfaring.


Perifer Karies

Perifer karies oppstår når andre deler av tannen blir angrepet, vanligvis som følge av skader som knekte tenner og/eller fôrinnpakninger. Når hesten ikke tygger hardt og jevnt, kan kariesbakteriene også kolonisere seg på flater. Åpenbare årsaker til at hesten kan ha vanskeligheter med å tygge kraftig, kan være tannsmerter (ved ulike tilstander), kjevebrudd, kjeveleddsmerter/TMJ osv.


Bildet nedenfor viser et tilfelle av perifer karies på tyggeflaten.


Karies hest tenner hestetannlege Øyvind Berven Hesteodontolog Hestens Tannklinikk hull i hestetenner
Perifer karies.

Behandling av perifer karies

Små forandringer kan vanligvis holdes under kontroll med rensing og langtidsvirkende fluorbehandling. Har sykdommen utviklet seg, og skaden ikke er for omfattende, kan man rense og legge fyllinger for å stoppe/forsinke angrepet.


Uansett er det nå viktig å kontrollere, beskytte og gjenopprette tyggesystemet. Tyggesystemets kraft må fungere smertefritt og sømløst for å holde tennene rene. Om årsaken ligger i hodet eller andre deler av kroppen, må problemet adresseres og være en del av løsningen/terapien.


For en grundig gjennomgang av karies og andre tannsykdommer må hesten sederes med beroligende midler. Munnhulen må deretter spyles ren og undersøkes nøye under godt lys med et tannkamera av god kvalitet. Først da vil man kunne lokalisere problemet, vurdere alvorlighetsgraden og starte passende behandling.


Symptomer på karies

  • Hester som fryser om vinteren.

  • Hester som drikker lite kaldt vann og foretrekker lunkent vann.

  • Adferdsendringer: irritabilitet, sinne eller isolerer seg fra flokken.

  • Tyggevansker: tygger forsiktig eller unormalt.

  • Spytter ut fôr / mister mye fôr.

  • Gjentatte låsninger og spenninger i kroppen.

  • Bittproblemer (foretrekker for eksempel plastbitt fremfor stål).

  • Gjentatt kolikk


Forebygg karies

  • Unngå sukker i kraftfôret.

    Godt strukturert grovfôr og mye tyggetid. Grovfôret fungerer som en naturlig tannbørste og bidrar til å rengjøre tennene. Når hesten tygger, produseres spytt, og dette spyttet inneholder en buffer som bidrar til å ta vare på tennene - en slags "tannkrem". Ved redusert tyggetid produseres mindre spytt, og dermed minker denne beskyttelsen.

  • Gi hesten tilleggsfôr oppbløtt, i suppeform. La den drikke dette fremfor å tygge det. Kraftfôr øker ikke tyggetiden og det dannes ikke bufferspytt i den grad som det gjør ved tygging av grovfôr.

  • Det er lurt å unngå klebrig fôr og godterier som kan feste seg i tennene, da dette kan skape et ugunstig miljø i munnen. F.eks. brød, kraftfôr, hestegodteri mm.

  • Regelmessige munnhuleundersøkelser ved hjelp av kamera og sonder bør utføres.


Les mer om tannanatomi og kariesangrep av hestetenner på TannVett.


Klinikkarbeid

Fyllinger og reparasjoner må utføres på klinikk for best mulig resultat, hestens sikkerhet, godt nok utstyr og materialårsaker. Det er viktig at hesten står i en støtteboks og er rolig ved for eksempel oppboring av et hull. Å bore opp et hull i en hestemunn kan ikke sammenlignes med for eksempel sliping av tannspisser eller korrigering av et overbitt. Det krever presisjon, tannutstyr med vannkjøling tilgjengelig, et rolig miljø og stabilitet for å unngå fare for å skade hesten eller tannen ytterligere. Terapien krever enormt mye utstyr tilgjengelig. Mye av utstyret vi bruker er også svært sensitivt. Det tåler ikke et stallmiljø og er umulig å transportere til stall, da vi for eksempel har ekstra store spesialkompressorer som de siste modellene av tannutstyr for hest krever. I tillegg må vi ta hensyn til temperatur. Fyllingsmaterialene vi benytter tåler ikke store temperatursvingninger for å fungere optimalt. Tannmaskinen, kameraene og røntgen fungerer ikke i et kaldt miljø. Det gjør heller ikke fingrene som skal bore og legge fyllingen. Og til slutt, hygiene. Vi jobber med å fjerne bakterier, derfor er det viktig at vi jobber rent og har rene forhold og rent utstyr rundt oss som vi trenger. Jo mer utstyr vi må ha tilgjengelig, jo dyrere blir behandlingen, derfor er det klart at vi ikke kan ha flere sett med så kostbart utstyr for å behandle flere hester på stall. Et hygienerom med de riktige vaskemaskinene og sterilisatorer er helt nødvendig mellom hver behandling.


Hestegodteri
Hestegodteri

Vil du kopier tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du kontakter oss først.

Hva er inkludert?

Moms Kariesbehandling

Hva er ikke inkludert?

Sedasjon (Dop) Munnhuleundersøkelsen Annen medisin Forbruksmateriell Andre typer tannbehandling Lab. Røntgen Resepthonorar Journalutskrift Rapporteringsgebyr Evt. akutthonorar Helligdagshonorar Andre tjenester Med andre ord: Totalprisen på et tannbesøk avhenger av funn og diagnoser, tannbehandling, medisin, forbruksmateriell mm. som er nødvendig pr. individ. Ingen hestemunn er lik, ingen hest er lik.

Karenstid

Minimum 6 døgn.

Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no

Betaling og avbestilling

Betaling kort eller kontant. Vi sender ikke ut faktura. Vi har direkteoppgjør med Agria. Fakturagebyr ved utsendelse av egenandel. Endring og avbestilling: Avd. Lista og avd. Bryne Minimum 72 timer i før avtalen. Avd. Bergen minimum 7 døgn før avtale. Ikke oppmøte, endring eller avbestilling etter 72 timer / 7 døgn blir fakturert grunnhonorar + fakturagebyr pr. hest.

Kariesbehandling & fyllinger

Avd. Lista

fra kr 1 500,-

Avd. Bryne

fra kr 1 500,-

bottom of page