Nøyaktig og grundig undersøkelse av hestens munn, alltid med beroligende medikamenter og tannkamera. Du får selv observere hvert eneste aspekt av hestens munn, mens Øyvind forklarer. I løpet av de siste 20 årene, har vi gjennomført detaljerte undersøkelser av hesters munnhuler ved bruk av tannkamera, speil og lys. Denne erfaringen har gitt oss verdifull læring og bred kompetanse.
Vårt mål er å sørge for at besøket hos oss blir en positiv opplevelse for både deg og hesten din, samtidig som vi oppnår optimal tyggefunksjon. Vi er klare til å gi deg en helhetlig vurdering og behandling basert på høy faglig kompetanse og moderne tannhelseteknologi.
Innhold i denne teksten
Hvor ofte bør man undersøke?
Regelmessig undersøkelse av hestens munn er avgjørende for å vedlikeholde god tannhelse og forebygge eventuelle problemer med tenner, tannkjøtt, kjeveledd og andre deler av munnhulen. Hyppigheten av undersøkelser varierer fra hest til hest, og dette avtaler vi etter hver undersøkelse. Generelt anbefales det å undersøke hestens munn årlig, da hester ikke alltid viser tydelige tegn på tannsmerter. Noen hester krever hyppigere undersøkelser dersom det oppdages unormale tilstander eller tannproblemer.
Når anbefales første undersøkelse?
Vi anbefaler at den første undersøkelsen utføres når hesten er ett år gammel.
Undersøkelse av ny pasient
Som ny pasient hos oss er det viktig for oss å bli godt kjent med hesten. Derfor setter vi av ekstra tid ved en førstegangsundersøkelse.
Null hull!
Mange tror at en tannlegeundersøkelse kun dreier seg om å lete etter hull i tennene. Det finnes imidlertid mange tilstander og sykdommer som kan stamme fra eller manifestere seg i munnhulen. Derfor benytter vi ulike typer tannkamera på stor skjerm for å kartlegge hver minste detalj i munnen. Ved behov utføres også kiropraktiske undersøkelser av kroppen for å identifisere eventuelle belastningsskader som kan oppstå fra munnhulen eller feil bruk av bla. bitt og utstyr.
Aldri uten beroligende medikamenter
Hvorfor er dette viktig? Fordi det ikke er forsvarlig og det er umulig å utføre en grundig munnhuleundersøkelse uten sedasjon. Uten beroligende medikamenter vil man ikke kunne observere alle detaljer nøye og godt nok. Dette aspektet er avgjørende både for den totale tannhelsen, tannbehandlingen og for hestens velvære og sikkerhet. Med andre ord, det er ikke bare for veterinærens skyld, men like mye for hesten.
Alle kan raspe en hest uten dop, det er ingen kunst. Vi ønsker ikke å skade hesten, tvert i mot. Derfor trenger man ro i munnhulen ved undersøkelse og presisjonstannbehandling.
Hva undersøkes?
Vi undersøker ekstraoralt og intraoralt. Intra refererer til innsiden av munnen, ekstra indikerer utsiden av hodet og oral betyr munn.
Ekstraoralt
Vi undersøker hodets muskulatur, symmetri, kjeveledd, tungebein og mer. Øyvind er også utdannet veterinærkiropraktor, så han vil utføre en typisk kiropraktisk palpasjon av hodet. Hver enkelt fortann sjekkes grundig før vi setter på munnsteget.
Intraoralt
Når munnsteget er på, blir munnen skylt med rent vann for å fjerne fôrrester før selve undersøkelsen. Vi har behov for helt rene tenner når vi skal undersøke detaljer. Deretter belyser vi munnhulen med sterkt lys for å inspisere tannkjøttet, tungen, kinn/slimhinnene og alle tennene ved hjelp av kamera og tannlegeinstrumenter.
Bitt-tilpasning
I vår undersøkelse inkluderer vi en bitt-prat basert på funn og diagnoser, samt en enkel tilpasning av bitt og hodeutstyr. Forskning viser at de fleste skader i munnen oppstår på grunn av tilstander, diagnoser, bitt, utstyr og rytter/kusk/bruk, og ikke bare tannspissene som man tidligere trodde. Ta med alt utstyret du bruker på hestens hode for en helhetlig vurdering.
Undersøkelsen er den viktigste delen av tannbesøket
Ingen munn er lik. Ingen hest er lik. Hos oss får du ingen rutinemessig standardbehandling eller tannrasp. For å kunne behandle en munn korrekt er det nødvendig å starte med en grundig undersøkelse og kartlegging av tilstander og diagnoser. Derfor anser vi selve undersøkelsen som avgjørende for et vellykket tannbesøk. Det er også viktig at du som hesteeier forstår hva som foregår i hestens munn. Dette vil bidra til at du kan følge opp hestens helse og tannhelse på en optimal måte, kanskje tilpasse bitt/utstyr bedre og bidra til et langt, sunt og smertefritt liv for hesten din.
Videoen under viser en typisk intraoral undersøkelse hos oss.
Vår tannkompetanse og erfaring
Vi har lang fartstid innen hestetannbehandling. Øyvind er fellow av NCED og uteksaminert hesteodontolog, med dokumentert kunnskap og erfaring som kvalifiserer ham til å bære denne tittelen. Det er svært få i Norge som har oppnådd disse anerkjennelsene. Å bli en kvalifisert hesteodontolog innebærer blant annet tre helgekurs i Sverige, casestudier, mye selvstudier, praksisperiode og hospitering hos erfarne tannveterinærer innenfor en angitt tidsramme. Å bli fellow av NCED innebærer at man har utmerket seg innen Equine Dentistry. Dette sikrer deg som hesteeier at din tannlege for hest er i stand til å utføre faglig velbegrunnede tannbehandlinger. I tillegg til denne utdannelsen har Øyvind gjennom 20 års erfaring deltatt på en rekke kurs og hospitert hos andre tannveterinærer og tannleger, hovedsakelig i utlandet. Hans spesialiteter inkluderer endodonti (rotfylling), kariesbehandling, reparasjon av skadede tenner samt en stor interesse for hestens normale tyggefunksjon og trekking av tenner.
En liste over kvalifiserte hesteodontologer i Norden finnes tilgjengelig her.
Pris
Undersøkelsen er grunnpakken for 90% av alle tannbesøk. Prisen varierer mellom lokasjoner.
Avd. Lista kr 1390,- inkl. mva
Avd. Bryne kr 1690,- inkl. mva
Avd. Bergen kr 2699,- inkl. mva
Stallbesøk: Individuelt - se tjeneste: Stallbesøk
Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.
Lesetips for tannerds
Hva er inkludert?
Hva er ikke inkludert?
Karenstid
Minimum 6 døgn.
Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no
Betaling og avbestilling
