top of page
Det antas at over halvparten av tilfellene med ensidig bihulebetennelse har sin opprinnelse i tennene. Tilstanden gir ofte få synlige symptomer, men et av de mest tydelige tegnene er utflod fra ett nesebor. Denne utfloden er som regel illeluktende, gulaktig og kan ha en ostelignende struktur.

Innhold i denne teksten:

Hestens bihuler utgjør et komplekst system av luftfylte hulrom i hodeskallen og overkjeven, som endrer seg gjennom livet. På grunn av denne kompleksiteten og endringene som skjer i livsløpet, er det utfordrende å fastsette antallet bihuler. Dersom man skal angi et tall, kan man anta at hesten har syv bihuler på hver side av hodet. Det som er sikkert, er at røttene til de fire bakerste kinntennene i overkjeven befinner seg inne i bihulene og kun er skilt fra disse av et tynt lag med ben- og bløtvev.


2 typer bihulebetennelse

Man skiller mellom to typer bihulebetennelse: den som skyldes tannproblemer, og den som oppstår uten noen forbindelse til tennene.


Tanndiagnoser som kan føre til bihulebetennelse:

  • Rotbetennelse

  • Fôrinnpakninger

  • Kariesangrep

  • Tannfraktur

  • Pulpa-skade/fissurer

  • Tannbyll eller fistel

  • Sparkskader


Undersøkelse og kartlegging

Når en hest har bihulebetennelse, er det avgjørende å avdekke årsaken til betennelsen og hvor den stammer fra. Det er da naturlig å starte med en grundig undersøkelse av munnhulen ved hjelp av tannkamera og røntgen.


Deretter må omfanget av betennelsen avklares. For dette kan man bruke et endoskop – et svært tynt kamera – for å inspisere bihulene. Kameraet føres inn i gangene for å skylle og undersøke betennelsens omfang og plassering. En slik prosedyre kan sammenlignes med gastroskopi som utføres ved undersøkelse av magesår. CT-skanning er også en svært nyttig teknologi for å kartlegge omfanget av betennelsen. Ved behov henvises hesten videre til NMBU for CT-undersøkelse.


Behandling av bihulebetennelse

Antibiotika inngår ofte i en bihulebehandling. Hvis betennelsen har sin opprinnelse i tennene, er det avgjørende å behandle disse også. Uten behandling av den underliggende tannproblematikken kan det være vanskelig å løse problemet fullt ut bare ved hjelp av antibiotika. Roten til problemet må fjernes.


Rotfylling kan være en løsning for betente tenner som påvirker bihulene, men i mange tilfeller er det nødvendig å trekke den skadde tannen.


Under behandlingsprosessen kan det være behov for å skylle ut puss som har samlet seg i bihulene. Dette kan gjøres enten via et endoskop eller via trepanering.


Hva er trepanering?

Trepanering er en tradisjonell metode som ble brukt for skylle bihulene før endoskopet ble tilgjengelig. Teknikken innebærer å bore et hull i hestens panne for å få tilgang til bihulene og skylle ut puss derfra. Denne metoden gir imidlertid ingen visuell oversikt over betennelsens eksakte plassering. Her jobber man på mange måter i blinde. Selv om røntgen kan gi en viss indikasjon på betennelsens lokasjon, er røntgen ikke alltid presist og kan være utfordrende å tolke ved bihulebetennelser. I dag er endoskopi, og spesielt CT, overlegne metoder for å få komplett oversikt over betennelsens utbredelse.


Forebygg

Regelmessige undersøkelser med kamera av hestens tenner, for å kartlegge at hesten ikke står i fare for å pådra seg rotaffeksjoner som kan vandre opp i bihulene.


Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.


Prisklasse bihuleundersøkelse med tannkamera og tannrøntgen

fra kr 2 900,-


bihulebetennelse hest hestetannlege veterinær vetBERVEN Hestens Tannklinikk
Osteaktig gulaktig utflod.
OBS! Blod vises i filmen. Det er kun starten som er sort hvit.

Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.

Lesetips for tannerds

Har du tannvett?

Sjekk ut www.tannvett.no

Hva er inkludert?

Moms Bihulekonsultasjon Munnhuleundersøkelse med kamera Røntgen

Hva er ikke inkludert?

Undersøkelse med kamera Sedasjon (Dop) Annen påkrevd medisin Forbruksmateriell Alle typer tannbehandling Lab. Røntgen Resepthonorar Journalutskrift Rapporteringsgebyr Evt. akutthonorar Helligdagshonorar Andre tjenester Med andre ord: Totalprisen på et tannbesøk avhenger av funn og diagnoser, den påkrevde tannbehandlingen, arbeidstid, medisin, forbruksmateriell mm. som er nødvendig pr. individ. Ingen hestemunn er lik, ingen hest er lik.

Karenstid

Minimum 6 døgn ved undersøkelse. Minimum 14 ved kirurgi.

Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no

Betaling og avbestilling

Betaling kort eller kontant. Vi sender ikke ut faktura. Vi har direkteoppgjør med Agria. Fakturagebyr ved utsendelse av egenandel. Endring og avbestilling: Avd. Lista og avd. Bryne Minimum 72 timer i før avtalen. Avd. Bergen minimum 7 døgn før avtale. Ikke oppmøte, endring eller avbestilling etter 72 timer / 7 døgn blir fakturert grunnhonorar + fakturagebyr pr. hest.

Bihulebetennelse og tenner

Avd. Lista

Individuelt

Avd. Bryne

Individuelt

bottom of page