Hestens hode og munn, ditt styrekonsoll. Bittet er vårt kommunikasjonsmiddel med hesten. I et hvert godt samarbeid er det viktig at begge parter føler seg komfortable for å prestere godt. Det er ikke lenger slik at vi kan legge all skyld på tannspisser for sår i hestens munn. Vi må ta ansvar for mange av disse sårene selv, spesielt på grunn av hvordan bitt og utstyr brukes innen hestesport.
Forskning viser at bitt og hodeutstyr som er feilplassert, feiltilpasset eller feil brukt, i mange tilfeller påvirker hestens slimhinner, tenner, ladekanter og tunge. Typiske skader vi ser inkluderer sår forårsaket av bitt som er for store eller for små. Slitasje på tenner er også relativt vanlig, og ladeskader er hyppige, ofte store og med lang varighet. I tillegg ser vi konsekvenser av for stramt eller feilplassert hodelag, som kan skade innsiden av munnen. Tungeskader er også noe som ikke er fremmed på tannklinikker.
Refleksstyrt
Hestens munn er ikke designet for å bære ekstrautstyr. Selv om den kan se stor ut fra utsiden, er det overraskende lite plass når den er lukket. Munnen er skapt for helt andre formål enn å ha et bitt. I ladeområdet, hvor bittet plasseres, ligger tungen. Når munnen er lukket, fyller tungen hele området, og det er lite plass igjen til bittet.
Ladeområdet fungerer også som hestens fôr-sorteringsrom og er fylt med sensorer som utløser tyggereflekser og tungebevegelser ved berøring. Dette understreker viktigheten av å tilpasse bittet til hver enkelt hest basert på dens unike behov. I tillegg må man ta hensyn til hvilken gren eller type sport hesten brukes i, rytterens kropp, sits og hender, utstyr, trenerens råd, bitt-tilpassing og gjeldende regelverk – som ofte varierer kraftig. Ikke minst må man også vurdere hestens anatomi, fysiologi og ikkke minst og viktigst: hvordan den selv responderer!
Når vi arbeider med bitt på tannklinikker, tar vi alltid hensyn til hestens anatomi, fysiologi og eventuelle patologier. Vi ser på hvordan munnhulen er skapt, hvordan den ser ut i dag, inkludert medfødte tilstander og eksisterende diagnoser eller skader. Hver hest er unik, og munnen endrer seg hele tiden. Dette må tas med i vurderingen når man velger type bitt og kommunikasjonsmiddel.
Med årene kan munnhulen endre seg på grunn av naturlig slitasje, nye diagnoser eller skader. Dette kan påvirke kommunikasjonen mellom hest og rytter og føre til at hesten ikke yter optimalt.
Enkle råd om bitt
Under en munnhuleundersøkelse hos oss tilbyr vi også en gjennomgang av utstyret ditt. Først undersøker vi munnen grundig med kamera, og deretter vurderer vi bittet og hodelaget du bruker. Du får enkle og praktiske råd om riktig størrelse og tilpasning for din hest. Derfor anbefaler vi at du tar med alt hodeutstyr du bruker på hesten ved besøket hos oss – og gjerne også treneren din, om mulig!
Ingen munn er lik. Selv om et bitt fungerer bra for naboens hest, betyr det ikke at dette bittet gjør samme nytte for hesten din.
Vi tilbyr ikke konsultasjoner vedr. bitt og hodeutstyr uten en intraoral munnhuleundersøkelse.

Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.
Lesetips for tannerds
Hva er inkludert?
Hva er ikke inkludert?
Karenstid
Minimum 6 døgn.
Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no
Betaling og avbestilling
