Har hesten din fått betennelse i en tann kan vi ofte hjelpe den med en rotfylling fremfor tanntrekk. Rotfylling er enda en relativ ny behandlingsmetode av hestetenner. Vi har 13 års erfaring med denne type terapi av hestetenner.
Innhold i denne teksten:
Hva er en rotbetennelse?
Alle hestetenner har nervekanaler, eller pulpa som de kalles på fagspråket. Fortenner har som regel to pulpa, hjørnetenner en og kinntennene har fra fem til syv pr. tann. På videoen under ser du nervekanalene i kinntennene. Det er de mørke feltene. Hver nervekanal er dekket med et lag dentin som beskyttelse slik at hesten ikke tygger direkte på nervene. Tykkelsen på dette laget varierer ift alder og utvikling, men i gjennomsnitt er en god indikator 2 til 8 mm tykkelse. Dentinlaget skal være tett, og blir det brutt kan det bane vei for at bakterier krype ned i tannen og danner en rotbetennelse. Når det skjer, kan vi i mange tilfeller hjelpe hesten med en rotfylling.
En tannrotbetennelse kan utvikle seg til en tannbyll, fylt med betennelsesveske. Når tannen først er betent, er pulpa død og tannrøttene betente. En rotbetennelse er smertefull for hesten.
Årsaker til betennelse
For dype fôrinnpakninger.
Brudd på dentinlaget ved for hard tannrasping. Legg merke til på videoen hvor nær tannkanten noen av disse nervene ligger. Hvis man rasper for hardt og for mye, eller på toppen av tannen, kan man skape innganger til den sensitive nerven.
Tannfraktur, hvor nervekanaler åpner seg.
Fissurer; tygge på en stein eller noe hardt.
Store kariesangrep.
Sparkskader og traumer.
Feil og for hardt bittbruk.
Bihulebetennelse. De antas av over halvparten av bihulebetennelsene stammer fra rotbetennelse.
Det diskuteres om betennelsen kan spre seg via blodet, men det er delte meninger om denne teorien.
Når og hvorfor velger man rotfylling fremfor tanntrekk?
Røntgenbilder avgjør om behandlingen kan utføres eller ikke. I forhold til hestens tyggefunksjon ønsker man, på samme måte som hos mennesker, å beholde så mange tenner som mulig for en optimal tyggefunksjon og en god alderdom. Jo flere tenner hesten mister, jo mindre tyggekraft og kuttemulighter vil den ha, og næringsopptaket kan forringes betydelig. For å tygge og kutte grovfôr som har en så tøff struktur er det helt essensielt å ha nok tenner til å utføre denne jobben. Derfor uttrykket: "Ingen tenner, ingen hest".
Å trekke en tann er et invasivt inngrep og en påkjenning. Ved trekking kreves også livsvarig oppfølging av motstående tann, da den ikke lenger vil ha noe å slipe mot. Siden hestens tenner er hypsodonte og skyves ut hele livet, må vi hjelpe å holde motstående tann nede for å unngå kiledannelser og låsning i tyggefunksjonen.
Hvordan foregår en rotbehandling?
Tannens innside må renses, desinfiseres med spesielle midler, fylles med bakteriedrepende materialer og avsluttes med en eller flere typer toppcoats. Det er helt essensielt å bruke et kamera når man jobber med en rotbehandling, samt røntgenbilder, og et tannlegeutstyr med tilstrekkelig lange bor, vannkjøling og spylefunksjon for å oppnå et godt resultat. Utstyret må være sterilt. Rotfyllinger kan ikke gjøres på stallbesøk.
Hva er prognosen og hva kreves det av hesteeier med tanke på oppfølging?
En rotfylling er ikke en prosedyre som er utført på ett tannlegebesøk. Ved diagnoser som krever denne typen behandling, er oppfølging viktig, spesielt i starten av behandlingen. Vanligvis vil første oppfølgingsbesøk være fra tre uker til tre måneder etter inngrepet, avhengig av omfanget av skaden. Videre bør tannen inspiseres regelmessig under tannkontroller på tannklinikken med bruk av kamera og eventuelle røntgenbilder.
Det er viktig at rotfylte tenner ikke raspes i etterkant. Ved å raspe eller slipe på fyllingen kan man risikere å ødelegge fyllingen. Hvis dette skjer, må tannen borres opp på nytt, undersøkes og eventuelt fylles igjen. Derfor anbefaler vi å oppsøke samme "hestetannlege" som utførte rotfyllingen ved hvert tannbesøk.
Pris
Prisen avhenger av skadeomfang og antall nerver som må behandles, tidsforbruk, medisin, materialforbruk, røntgenundersøkelse og fremtidige behov for kontroller.
For å kartlegge skaden må vi ofte fysisk inn i tannen å undersøke. Røntgen er intet sannhetsserum og viser oss ikke alltid alt. Det er derfor vanskelig å forutse prisen ved bestilling av time.
Generelt kan vi si at denne type behandling ligger i prisklassen mellom 2 500,- kr og 8000,- kr per behandling + material, medisin og rapporteringsgebyr. Røntgenundersøkelse kommer i tillegg.
"Endodonti er læren om pulpa og tannrot med omliggende vev, deres anatomi, fysiologi og sykdommer samt etiologi, patogenese, diagnostikk, profylakse, terapi og prognose. Vanligste endodontiske behandling er rotfylling". snl.no
Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.
Lesetips for tannerds
Hva er inkludert?
Hva er ikke inkludert?
Karenstid
Minimum 6 døgn. Vi benytter ofte annen medisin ifm rotfylling, så karenstid kan øke til 14 døgn.
Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no
Betaling og avbestilling
