top of page
Sementdefekt er når sementen som befinner seg rundt og i tannen, skades og etter hvert forsvinner på grunn av et ugunstig miljø i munnhulen. Ved meget alvorlige tap av sement kan vi hjelpe til med å reparere for å forebygge at andre tanndiagnoser utvikler seg.

Innhold i denne teksten

Sement - hva og funksjon

En hestetann består av sement, emalje og dentin. Av disse tre er emalje det hardeste materialet, mens sementen er det mykeste materialet i hestetannen. De ytre delene i tannen er dekket med sement. Sementen kler også de indre emaljeinnfoldingene i tannen. Ligamentene/fibrene som fester tannen til kjevebenet, fester seg i sementen rundt tannen på grunn av sementens ru overflate. Sementen beskytter også deler av tannen mot mekaniske, kjemiske og termiske (temperatur) påkjenninger. Forenklet kan man si at sementen fungerer som et beskyttende lag rundt de mest sensitive områdene i tannen og hestemunnen.


Sement er ømfintlig for pH-forandringer i munnen. Når miljøet blir for surt starter sementen å forsvinne.


Det er ikke uvanlig at unghester opplever en periode med defekt i sementen på grunn av tannfelling. Hver tannfelling fører til en betennelse, og denne bakterielle infeksjonen skaper et surere miljø. Dette fører til at sementen forsvinner på den delen av tannen som er eksponert i munnen (over tannkjøttet).


Sementdefekt kan bidra til:

  • Ising

  • Løse tenner

  • Fôrinnpakninger

  • Økt risiko for kariesangrep

  • Sår i slimhinner og tunge


Hestens biologiske fordeler

Hesten er født med hypsodonte tenner som slites ned og samtidig skyves ut gjennom hele dens liv. Det vil si at frisk sement hele tiden fortsetter å skyves utover. Sementdefekt berører i hovedsak kun tannstrukturen over tannkjøttet. Derfor er det også enkelt å se om prosessen fremdeles er aktiv eller har stoppet. Har den stoppet, vil man tydelig se at den “nye” sementen som skyves ut ikke lenger blir berørt.


Årsaker

Det er mye vi ikke vet om årsakene til sementdefekt. pH-forandringer kan settes i sammenheng med fôret, spyttets kvalitet og kvantitet, tyggefunksjon/rengjøring, vannkvalitet, stress, hestens immunsystem osv.


Det vi med sikkerhet vet, er at tørt kraftfôr og hestegodterier kleber seg rundt og i tennene, og i seg selv skaper et dårlig miljø i hestemunnen. I tillegg vil kariesbakterien (og andre bakterier) trives med å omdanne sukker til syre, noe som gir en opplagt forklaring. Men det finnes også andre årsaker som det arbeides med å finne ut av.


Forebygg

  • Jevnlige munnhuleundersøkelser for å sjekke evt. utvikling og tilstand.

  • Grovfôr og rikelig med tyggetid. Hesten er skapt for å tygge opptil 16 timer i døgnet. Når den tygger grovfôr, produserer den spytt som tar vare på tennene.

  • Unngå for mye kraftfôr og hestegodterier. Dette blir liggende lenge i tennene, særlig om hesten ikke får lang tyggetid med grovfôr i løpet av et døgn. Husk at grovfôr er hestens tannbørste, og spyttet er tannkremen.

  • Mål pH i vannet.

  • Ensilasje: Sjekk pH-nivået.


Sementdefekt vetBERVEN Hestens Tannklinikk Hestetannlege sement hest tenner

Behandling

Ved alvorlige skader kan vi reparere områder med fyllingskompositter for å unngå at nye diagnoser starter å utvikle seg.

Et eksempel er tannbro. Har mye av sementen forsvunnet mellom tenner og skapt et mellomrom kan vi legge inn en tannbro for å unngå utvikling av fôrinnpakninger.



Prisklasse

Skadeomfang avgjør pris. Startpris på konsultasjon vedrørende sementdefekt starter med en munnhuleundersøkelse.


Er det behov for reparasjon av alvorlige sementdefekter har dette en startpris fra kr 1 500,-.


Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.


Lesetips for tannerds

Har du tannvett?

Sjekk ut www.tannvett.no

Hva er inkludert?

Moms Munnhuleundersøkelse

Hva er ikke inkludert?

Sedasjon (Dop) Annen medisin Forbruksmateriell Fyllingsmaterialer og annet dentalmateriale som er nødvendig for å utføre behandlingen Andre typer tannbehandling Lab. Røntgen Resepthonorar Journalutskrift Rapporteringsgebyr Evt. akutthonorar Helligdagshonorar Andre tjenester Med andre ord: Totalprisen på et tannbesøk avhenger av funn og diagnoser, tannbehandling, arbeidstid, medisin, forbruksmateriell mm. som er nødvendig pr. individ. Ingen hestemunn er lik, ingen hest er lik.

Karenstid

Minimum 6 døgn.

Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no

Betaling og avbestilling

Betaling kort eller kontant. Vi sender ikke ut faktura. Vi har direkteoppgjør med Agria. Fakturagebyr ved utsendelse av egenandel. Endring og avbestilling: Avd. Lista og avd. Bryne Minimum 72 timer i før avtalen. Avd. Bergen minimum 7 døgn før avtale. Ikke oppmøte, endring eller avbestilling etter 72 timer / 7 døgn blir fakturert grunnhonorar + fakturagebyr pr. hest.

Sementdefekt

Avd. Lista

Individuelt

Avd. Bryne

Individuelt

bottom of page