Samme type instrumenter og utstyr som en mennesketannlege, med samme tankegang og arbeidsfilosofi. Øyvind er uteksaminert hesteodontolog, noe som innebærer at han har papirer på sin tannkunnskap og erfaring.
Innhold i denne teksten
Vi tilbyr ikke tannrasp, da dette er en gammeldags, upresis og utdatert behandlingsmetode som er adskilt fra vår tilnærming til tannbehandling. Tannrasp og tannbehandling er to forskjellige tjenester. Ved tannrasp behandler man hele tannrekken med en standard rutinebehandling. Våre tannbehandlinger utføres individuelt pr. tann basert på funn, diagnoser og den enkeltes behov. Ingen hester får helt lik behandling, da hver munn er unik. Noen hester trenger avanserte behandlinger og hyppig oppfølging, mens andre kan gå år uten tannproblemer og behov for sliping. Før man bestemmer hva som skal behandles, gjennomføres en grundig munnhuleundersøkelse. Derfor er undersøkelsen grunnlaget for tannbehandling. Vi behandler aldri uten å undersøke først.
Næringsopptaket starter i munnen
Ingen tenner, ingen hest. Vi er opptatt av at hesten skal ha et optimalt tyggemønster for et godt næringsopptak, god helse og et langt liv. For at hesten skal ta opp maksimalt med næring fra fôret er det viktig at det kuttes, knuses og males i små biter før det skal videre ned i tarmsystemet. Da trenger man god tyggekraft og skarpe tenner, for å klare å bearbeide en så tøff struktur som grovfôr har. En god tyggefunksjon er grunnlaget for denne næringsprosessen og oppnås ved å behandle hver hestemunn individuelt basert på dagens tilstander, diagnoser og behov. Vår munn forandrer seg hver dag, men hestemunnen enda mer, bla da de har hypsodonte tenner. Blødt og hardt vev forandrer seg hver eneste dag.
Mer informasjon om dette finner du på www.tannvett.no/fysiologi
Hvordan behandler dere og hvor ofte?
Alle former for behandling av hestens tenner regnes som tannbehandling hos oss, enten det gjelder sliping av en liten tannspiss, fylling av hull, trekking av tenner eller fjerning av plakk.
Hvor ofte man må behandle avhenger av dagens funn og evt. sykdommer/tilstander. Det er ingen standard fasit på dette. Selv om hesten har f.eks. et overbitt, vil det ikke si at den må behandles to ganger i året. Noen overbitt rekker det med behandling en gang, andre må ha hyppigere behandlinger. Det varierer fra kontroll til kontroll.
Utstyr og instrumenter
Utstyret vi bruker er det samme som din tannlege bruker, men det er tilpasset med ekstra lange håndtak, bor og freser for å kunne behandle hestetenner og være langt nok for en dyp hestemunn. Alt utstyret er vannkjølt, noe som sikrer at tennene ikke overopphetes under sliping eller boring. Hestetenner er like sensitive som våre egne, og med tanke på at noen av nervekanalene ligger svært nær tannspissene og ikke langt under overflaten, er det kritisk å jobbe med presisjon og nøyaktighet. Selv om hestemunnen kan virke stor er detaljene små. Derfor tilbyr vi ikke manuelle tannrasper eller moderne mekaniske tannfreser som vanligvis brukes i veterinærpraksis i dag. Vi mener at slikt utstyr er for stort og grovt for detaljarbeid. I vår praksis behandler vi en tann om gangen, kun etter behov, mens vi nøye observerer hva vi gjør. Dette er basert på 20 års erfaring og utdanning innen tannbehandling.


Pris
Tannbehandlingshonoraret kommer i tillegg til grunnhonoraret for munnhuleundersøkelsen, og det er gunstig å ha en frisk munn da mindre tannbehandling gir billigere besøk. Regelmessige undersøkelser av tyggefunksjonen, framfor å håndtere akutte tannsmerter på en fredagskveld klokken 21:00, er ofte det mest kostnadseffektive på lang sikt.
Vår kompetanse og tannerfaring
Vi har lang fartstid innen hestetannbehandling. Øyvind er fellow av NCED og uteksaminert hesteodontolog, med dokumentert kunnskap og erfaring som kvalifiserer ham til å bære denne tittelen. Det er svært få i Norge som har oppnådd disse anerkjennelsene. Å bli en kvalifisert hesteodontolog innebærer blant annet tre helgekurs i Sverige, casestudier, mye selvstudier, praksisperiode og hospitering hos erfarne tannveterinærer innenfor en angitt tidsramme. Å bli fellow av NCED innebærer at man har utmerket seg innen Equine Dentistry. Dette sikrer deg som hesteeier at din tannlege for hest er i stand til å utføre faglig velbegrunnede tannbehandlinger. I tillegg til denne utdannelsen har Øyvind gjennom 20 års erfaring deltatt på en rekke kurs og hospitert hos andre tannveterinærer og tannleger, hovedsakelig i utlandet. Hans spesialiteter inkluderer endodonti (rotfylling), kariesbehandling, reparasjon av skadede tenner samt en stor interesse for hestens normale tyggefunksjon og trekking av tenner.
En liste over kvalifiserte hesteodontologer i Norden finnes tilgjengelig her.
Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.
Lesetips for tannerds
Hva er inkludert?
Hva er ikke inkludert?
Karenstid
Minimum 6 døgn. Ved bruk av lokalbedøvelse og annen medisin 14 dager +.
Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no
Betaling og avbestilling
