Utviklingsfasen er kanskje en av de mest kritiske periodene med tanke på hestens tannhelse. Gode undersøkelser og riktig tannbehandling av fragile myke tenner og en sensitiv munn er viktig. For hard og feil tannbehandling kan by på fremtidige tannproblemer. Det samme gjelder bitt- og utstyrsbruk.
Innhold i denne teksten:
Når hesten er 2,5 år, er de to første permanente tennene tatt i bruk, og hesten er nå klar for å begynne tannfelling. Etter hvert skal den miste 24 melketenner, mens de nye permanente tennene dannes og blir store de neste to årene. I løpet av denne perioden kan tennene påvirkes både negativt og positivt.
Felling av tenner
Ved rundt 2,5-årsalderen begynner den første kinnmelketannen å bli tynnslitt. Etter hvert vil fôrrester sette seg fast i små sprekker eller langs tannhalsen, noe som fører til en betennelse mellom melketannen og den kommende permanente tannen. Denne betennelsen er naturlig og hesten må igjennom denne prosessen.
Dannelse av emalje
Før tannfellingen finner sted, har den permanente tannen (tannen hesten skal leve med resten av livet) en tett forbindelse med melketannen gjennom en dental sekk. Fra denne sekken dannes emaljen, som er avgjørende for tannens levetid. Det er derfor viktig å ikke fjerne melketenner for tidlig, da dette kan avbryte emaljedannelsen. Emaljen er et av livsgrunnlagene til hestens.
Fra 2,5 til 4,5 års alder, er ofte preget av utfordringer som bla.:
Bittproblemer
Tyggeproblemer
Nedsatt apetitt
Feber
Diaré
Munnsmerter
Kløe i munn og kjeveparti
Typiske tilstander og diagnoser i fellingsfasen:
Fastkilte melketenner
Melketannsbiter
Fôrinnpakninger
Feilstilte tenner. Tenner som ikke står jevnt på rekke.
Abscesser innvendig og utvendig
Misdannede tenner
Karies
Sementdefekt
Hodet dobler i størrelse
Når hesten når 4-5-årsalderen, har hodet doblet sin lengde. Alle permanente tenner er nå i funksjon, men utviklingen er fortsatt ikke ferdigstilt. Tennene fortsetter å utvikles frem til de begynner å danne rotanlegg. Når denne fasen starter, slutter emaljedannelsen. Den unge hesten har på dette tidspunktet en åpen "bunn" eller felles rotkanal med store blodkar og nerver, som gir tannen både et godt forsvar og utmerket potensial for videre tanndannelse.
For hester som utvikler hjørnetenner, ofte kalt hingstetenner eller caniner, vises disse vanligvis i alderen 5-7 år.
Undersøkelse og behandling i utviklingsfasen
Som du nå forstår er det mye som skjer på en gang i hestemunnen i løpet av denne perioden. Det er ingen tvil om at dette er både en sårbar og smertefull fase i hestens liv. Jevnlige munnundersøkelser er det viktigste i denne perioden. Hold kontroll på utviklingen, i sær om du bruker hesten i konkurranse i ung alder. Tannbehandling er også selvsagt viktig, men med stor varsomhet.
Kritisk!
Ikke fjern melketenner for tidlig. Hvis det kreves makt for å få dem ut, er de ikke klare til å fjernes. Ved å ta ut melketenner for tidlig, kan man utsette hesten for fremtidig rotbetennelse – noe du som du definitivt ikke ønsker at hesten skal oppleve. Ikke bare er det smertefullt for hesten og man kan stoppe emaljeproduksjonen, men det medfører også høye kostnader for deg som hesteeier, i tillegg til tapt tid og konkurransetid.
Vær varsom med sliping av unge tenner. Hesten bør slippe den urgamle raspen og store motoriserte freser. Velg en tannveterinær som bruker minst mulig utstyr. Upresis rasping eller fresing kan, i verste fall, føre til en fremtidig rotbetennelse dersom man bommer på nervekanal på grunn av dårlig sikt og for stort upresist utstyr. Melketenner og nydannede hestetenner er myke og svært sårbare.
Vær kritisk til bruk av antibiotika ved smerter og nedsatt allmenntilstand, uten tydelig årsak. Tilkall en erfaren tannveterinær før du begynner behandling med slike medisiner.
Sørg for smertelindring, samt nok ro og pauser for hesten. Den opplever smerte, men som et lojalt og arbeidsvillig dyr vil den likevel forsøke å gjøre alt for deg. Gi den derfor tid til å få orden på tennene før du stiller store krav.
For hard bruk av bitt kan forårsake langvarige, og i verste fall livsvarige, skader i munnhulen.
Minst mulig kraftfôr og tilleggsfor som kladder seg i tennene. Mye grovfôr av god kvalitet! Tyggetid er uvurdelig god og gratis forebyggende tannbehandling.
Og sist, men ikke minst, få ut ulvetenner med hel rot! Det vil spare deg og hesten for mye trøbbel.

Vil du kopier vår tekst, bilder eller bruke noe av vårt innhold setter vi pris på at du refererer til vår side eller kontakter oss.
Lesetips for tannerds
Hva er inkludert?
Hva er ikke inkludert?
Karenstid
Minimum 6 døgn - ofte 14 døgn.
Karenstid må ikke forveksles med karantene. Karenstid er ifm konkurranse. Les mer på www.rytter.no eller www.travsport.no
Betaling og avbestilling
